Water

Schoon drinkwater is van levensbelang. Maar voor miljoenen kinderen van Congo is er geen schoon drinkwater beschikbaar. In Menkao – een buitengebied bij Kinshasa – is er een volledig gebrek aan water. 

Stichting Hart en Handen in Aktie (HHA) bouwt daarom watertanks bij families in Menkao. Door het opvangen van regenwater in een speciaal geconstrueerd waterreservoir beschikken gezinnen over schoon water dichtbij hun huis. Hiermee worden ziektes voorkomen en daalt daardoor het aantal kindersterftes in deze wijk. 

 

Steun de kinderen van Congo

Meld u aan voor de nieuwsbrief of maak een gift over

Water halen is gevaarlijk

Families halen water bij de dichtstbijzijnde bron of rivier, vaak kilometers verderop. Dat is gevaarlijk want het water is verontreinigd en veroorzaakt ziektes als cholera en diarree. Ook zijn er risico’s bij het water halen zelf: kinderen kunnen niet zwemmen en komen snel in de problemen in het water. Ook zijn er giftige slangen bij de rivieroevers en worden veel kinderen onderweg slachtoffer van seksueel geweld. 

“Schoon drinkwater is eerste levensbehoefte en van levensbelang voor een kind.”

Bouw en onderwijs

Watertanks worden door lokale ambachtslieden gebouwd. Laag voor laag worden de tanks opgebouwd uit cement, kleimortel, staaldraad en afwerking. Zo ontstaat een sluitend systeem waarin water verantwoord kan worden opgeslagen en kan bezinken. Water wordt opgevangen in regengoten en naar de tank geleid. 

De bouw is een leer-/werktraject. Jongeren worden bij de werkzaamheden betrokken en opgeleid zodat zij later zelfstandig soortgelijke werkzaamheden kunnen uitvoeren. Hiermee draagt het project niet alleen bij aan de watervoorziening en gezondheid in Menkao maar ook aan onderwijs en werkgelegenheid.  

Ons doel

Stichting Hart en Handen in Aktie (HHA) helpt de kinderen van Congo door hun gezinnen te voorzien van schoon drinkwater. Doel is om 100 watertanks te bouwen voor kwetsbare families en hun gemeenschappen.  Hiermee draagt HHA bij aan de terugdringing van watergerelateerde ziektes, zoals koorts, diarree, cholera, dysenterie en wormen. Al deze ziektes ontstaan door water uit ongezuiverde bronnen en waterpoelen.

Word sponsor en bouw mee 

Het bouwen van een watertank kost Euro 1.000,-.  Bouw mee en sponsor (een deel van een) watertank. Elke euro brengt schoon drinkwater dichterbij. Word daarom sponsor en help de kinderen van Congo aan schoon drinkwater. 

Wees betrokken. Doe mee.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en leef mee met de kinderen van Congo.

Stichting Hart en Handen in Aktie
Postbus 1177, 2302 BD Leiden
info@kinderenvancongo.nl
06-59062433
NL84 ABNA 0541 1418 72 t.n.v. Stichting Hart en Handen in Aktie