Kindertehuis

Zo’n 110 wees- of straatkinderen worden opgevangen in de kindertehuizen van Stichting Hart en Handen in Aktie (HHA). Er zijn drie locaties: Bibwa, Menkao en Barumbu. De huizen zijn gevestigd in de armste delen van Kinshasa en werken onder de naam ‘Cofra’ (*). 

De kinderen die in de tehuizen wonen hebben elk hun eigen schrijnende verhaal. Over het verlies van ouders, diepe armoede, het wonen op straat of over achtergelaten zijn. Soms zijn ze al op zeer jonge leeftijd alleen komen te staan. 

Ook kinderen uit de buurt vinden regelmatig een plek aan tafel bij één van de kindertehuizen. Hierdoor heeft het kindertehuis niet alleen een functie voor de kinderen die er wonen maar tevens een functie voor de gemeenschap. 

* Cofra staat voor Congo Fraternité en betekent letterlijk ‘Congo Broederschap’ en staat voor gelijk zijn aan elkaar en elkaar helpen. 

 

Steun de kinderen van Congo

Meld u aan voor de nieuwsbrief  of maak een gift over

La-mama

La-mama is één van de meisjes in kindertehuis Bibwa. Al lange tijd woont ze daar. Op een dag is ze voor de poort van het kindertehuis achtergelaten. Er is nooit meer iemand gekomen om haar op te halen. Zonder het kindertehuis zou La-mama op straat hebben moeten wonen in een leven van misbruik, prostitutie en criminaliteit. In het kindertehuis is La-mama veilig. Ze heeft een veilige slaapplaats, krijgt twee keer per dag een maaltijd en helpt mee bij het verzorgen van de jongere kinderen. La-mama droomt ervan dat ze op een dag naar school zal kunnen. Ze wil graag leren lezen en hoopt later verpleegkundige te kunnen worden. 

“Soms gaat hulp niet om grote dingen. Soms gaat het juist om het kleine zolang er maar veel liefde in ligt.”

De zorg in het kindertehuis

In de kindertehuizen wordt de kinderen de meest basale zorg geboden. De kinderen krijgen dagelijks twee maaltijden, een slaapplaats, kleding en de hoogstnoodzakelijke medische zorg. Op het terrein is een waterpomp waar ook de gemeenschap rondom het kindertehuis gebruik van mag maken. 

Hoewel de middelen beperkt zijn, wordt er getracht de kinderen een zo onbezorgd mogelijk leven te geven. In het kindertehuis wordt er daarom veel gezongen en gedanst. En feestdagen als Kerst en Oud en Nieuw worden samen met de kinderen gevierd. 

De leiding van het kindertehuis bestaat grotendeels uit vrijwilligers die in ruil voor een maaltijd en/of onderdak koken voor de kinderen of hen helpen bij bijvoorbeeld wassen en aankleden. 

Onze missie

Stichting Hart en Handen in Aktie (HHA) wil de kinderen van Congo een veilig thuis bieden. Dit doet HHA door de kinderen niet alleen te voorzien van basisbehoeften maar ook door te werken aan hun toekomst. Wij geloven dat de kinderen van nu de toekomst van hun gemeenschap en zelfs hun land positief kunnen veranderen. Daarom biedt HHA niet alleen basishulp maar wordt ook ingezet op onderwijs. Er wordt gebouwd aan een school die gratis toegankelijk zal zijn voor kinderen uit het kindertehuis en kinderen uit de omgeving ervan. Ook zijn er diverse leer-/werkprojecten waarin de kinderen een vak leren. Zo werkt HHA aan blijvende verandering in het leven van de kinderen in de allerarmste wijken van Kinshasa. 

Word sponsor en help een kind op weg

Voor € 17,50 per maand kan een kind in kindertehuis Cofra worden voorzien van basisbehoeften als schoon drinkwater, voedsel en kleding. Er wachten momenteel 110 kinderen op een vaste sponsor. Word daarom sponsor en help een kind op weg naar een betere toekomst.

Wees betrokken. Doe mee.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en leef mee met het werk voor de kinderen van Congo.

Stichting Hart en Handen in Aktie
Postbus 1177, 2302 BD Leiden
info@kinderenvancongo.nl
06-59062433
NL84 ABNA 0541 1418 72 t.n.v. Stichting Hart en Handen in Aktie